Стручна усавршавања у 2017. години

Стручна усавршавања лекара у установи у 2017. години

Клиника за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ је у периоду од 01.01.2017. до 31.12.2017. године акредитовала 3 стручна састанка 2. категорије („Поремећаји говорно-језичких функција код болесника на рехабилитацији после можданог удара, предавач доц. др А. Видаковић, „Остеопороза код мушкараца“, предавач др Д. Миленковић и „Ефекти рехабилитационог третмана на квалитет живота пацијената са фрактуром кука“, предавач др С. Мијатовић), као и 2 курса акредитована за терапеуте („Функционална помагала у рехабилитацији-значај и израда“, предавачи: прим. др Ж. Кањух, као и ВРТ Г. Савковић, А. Алексић, В. Крстић, С. Глигорић и Б. Вучковић, и „Корективна помагала у рехабилитацији-значај и израда“, предавачи: прим.др Ж. Кањух, као и ВРТ Б. Лазић, М. Стојковић, М. Кецман, С. Павловић, Б. Сеничић).

 

Стручна усавршавања лекара ван установе у 2017. години

На одржаном 17. Конгресу физијатара Србије на Копаонику у периоду од 18.05. до 21.05.2017. године активно је учествовало осам лекара. Проф. др Љубица Константиновић, као члан научног и организационог одбора била је и модератор сесије „Третман бола у неурорехабилитацији“. Доц. др Александра Видаковић, др Синди Родић, др Србислав Стевановић, др Данијела Вукићевић, др Ненад Миловановић су имали усмене презентације, док су др Марица Гавриловић и др Александар Павловић узели учешће са постер презентацијама.

Јануара месеца одржан курс под називом „Комплементарна медицина -Клиничка примена“, где је предавач била проф. др Љубица Константиновић. Такође, као предавач у организацији СУИМ-а 23.12.2017. год. одржан курс „Комплементарна медицина-основи акупунктуре“. У периоду од 13-14.05.2017. одржан Конгрес 12. БИСОП, у својству предавача.

У периоду од 24.-26. маја 2017. године у Италији (Милано и Тревизо) одржан је „Masterclas of bladder, bowel and sexual dysfunctionel in SCI and neural tube defect“ на ком је присуствовао др Радоје Чобељић.

Др Раде Бабовић боравио на Копаонику у својству предавача, одржавши два курса: 1. „Савремена медицинска помагала у лекарској и фармацеутској пракси“, одржан дана 25.04.2017. године, други курс под називом „Хируршки третман горњих уринарних путева, стрес, инконтиненција и еректилне дисфункције“ одржан у периоду од 26.4. до 28.4.2017.године. У Заводу за протетику 22.11.2017.године одржао предавање „Начини пражњења мокраћне бешике код особа са ампутацијом“ док је у децембру месецу у оквиру Ерасмус програма Европске Уније одржао предавање у Подгорици на тему: Инклузија деце са инвалидитетом преко спортских активности“.

Дана 24.11.2017. године у нашој установи од стране Српског удружења за неурорехабилитацију (СУН) одржан је Национални курс 1. категорије под називом: „Функционална процена у неурорехабилитацији“, где су предавачи били проф. др Љ. Константиновић, доц. др А. Видаковић и асс. др Оливера Ђорђевић.

У периоду од 15.12. до 22.12.2017. године, по предлогу Министарства здравља РС и одобрењу в.д. директора Клинике др Јелена Стиковић је службено боравила у Клиници ACIBADEM у ИстанбулуТурска, где је присуствовала прегледима и операцијама деце са Dg: Spina bifida које је радио проф. др Мемет Озек, дечји неурохирург, са својим тимом.

 

Учешће на стручним скуповима ван установе у 2017. години
Логопеди, социјални радници, психолози

17. Конгрес физијатара Србије, одржан на Копаонику у мају 2017. године, активни учесник логопед Тања Миловановић усмена презентација рада.

Multidisciplinary practice in the NICU, одржан јула 2017. г. Мултидисциплинарни приступ новорођенчету у јединици интензивне неге, укључујући позиционирање, негу, храњење и обезбеђивање правилних сензорних надражаја. Присуствовала логопед Смиља Вукотић.

MAES Therapy – Introductory course, одржан децембра 2017. г. Боље разумевање деце са церебралном парализом и сличним неуроразвојним поремећајима и принципи за побољшање њихове координације. Присуствовала логопед Смиља Вукотић.

               

 Учешће медицинских сестара, физио и радних терапеута на стручним скуповима ван установе у 2017. години

 У својству предавача учествовале су главна сестра Снежана Павловић и ВМС Ранка Пантовић 25.04.2017. године на Копаонику национални курс прве категорије „Савремена медицинска помагала у лекарској и фармацеутској пракси“.

У периоду од 06.10. до 08.10.2017. године одржан је Други Конгрес физитерапеута Црне Горе са међународним учешћем. Из наше установе учешће на поменутом Конгресу имала су два терапеута – ВФТ Мирјана Радивојевић и ВРТ Ивана Трбојевић са својим радовима.

ВРТ Милан Кецман боравио је у Загребу, Хрватска у периоду од 23-28.10.2018. године на 23 ENOTHE Конференцији и предконференцијским радионицама. Активно учешће са радом: „Usage of evidence based practice in practice and education in Serbia“.

Међународна конференција одржана у Загребу од 16-18.11.2017. године у организацији Удружења за спину бифиду и хидроцефалус „Аурора“, Хрватска. Из наше установе Конференцији је присуствовала ВРТ Ивана Трбојевић.